Aandachtspunt!

Een veilige oplossing tegen koolmonoxidevergiftiging bestaat wel degelijk door de onlangs geïntroduceerde CO-STOP. Deze koolmonoxidemelder schakelt bij een te hoge concentratie koolmonoxide direct de ketel of geiser uit. Anders dan andere koolmonoxidemelders werkt de CO-STOP niet op batterijen maar op netstroom.

SLUIPMOORDENAAR
Koolmonoxidevergiftiging kan bij iedereen gebeuren. Ook bij nieuwe of goed onderhouden cv-installaties. Het nare aan koolmonoxide is dat je het niet kan zien, ruiken en proeven! Deze stille sluipmoordenaar eist jaarlijks zo’n 10 doden en honderden ongevallen. Maar uit het verschenen rapport van de Onderzoeksraad naar Veiligheid naar koolmonoxideongevallen, blijkt dat zij denken dat dit aantal vele malen groter is!

Onderzoeksraad voor Veiligheid
Op woensdag 18 november jl. heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid haar onderzoeksresultaten naar koolmonoxideongevallen gepubliceerd. Over de uitkomst hiervan bestaat weinig onduidelijkheid: 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie waarvan het merendeel modern en goed onderhouden zijn. De verschillende kwaliteitslabels zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud.

Eén van de weinige dingen die men thuis zelf kan doen aan het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging is goed ventileren en het plaatsen van een deugdelijke koolmonoxidemelder. Maar uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit naar koolmonoxidemelders blijkt dat de meeste hun waarschuwende functie niet vlekkeloos vervullen.

CO-STOP, méér dan een koolmonoxidemelder
Voorkom koolmonoxidevergiftiging nu met de nieuwste vinding: de CO-STOP! Dit vernuftig apparaatje geeft bij het detecteren van koolmonoxide - afgekort CO - niet alleen een luid alarm, maar schakelt als enige koolmonoxidemelder tevens de cv-ketel of het gastoestel uit. In tegenstelling tot de meeste koolmonoxidemelders, werkt de CO-STOP op 230 Volt en niet alleen op batterijen. Alleen de CO-STOP met gasklep heeft een oplaadbare back-up batterij.

Wist u dat…
Koolmonoxide niet te zien, ruiken en proeven is?
Koolmonoxide ook kan ontstaan bij gesloten verwarmingssystemen?
Koolmonoxide iets lichter is dan lucht?
Er jaarlijks zo’n 11 doden en honderden gewonden vallen als gevolg van
koolmonoxidevergiftiging?
Koolmonoxide bij zwangere vrouwen het risico op complicaties en bij de foetus het risico op ontwikkelingsstoornissen, hersenschade en sterfte vergroot?
Kinderen vanwege de hogere ademhalingssnelheid en de longanatomie meer
risico lopen op koolmonoxidevergiftiging?
Ouderen en mensen die medicijnen gebruiken ook gevoeliger zijn voor
koolmonoxidevergiftiging?
Er bij blootstelling van koolmonoxide van 12800 ppm, men binnen 1 – 3 minuten
dood is?